Meny

1 av 3 - Räkna ut BMI

Fyll i längd, vikt och ange om åldern är över 70 år för att räkna ut aktuellt BMI.

cm
kg

BMI - Undervikt

Undervikt innebär att du väger för lite i förhållande till kroppslängden och troligen får i dig för lite näring.

BMI - Normalvikt

Normalvikt betyder att du ligger inom ett hälsosamt viktområde som passar din längd och som varken klassas som under- eller övervikt.

BMI - Övervikt

När energiintaget är större än energiförbrukningen är det lätt att bli överviktig. Övervikt kan äventyra hälsan och är ett problem i sig.

BMI - en indikation

BMI (Body Mass Index) är en hjälp att bedöma en persons vikt i förhållande till längden. BMI räknas ut genom att dela vikt i kg med längden i meter i kvadrat.

 

För vuxna är normalt BMI 18,5 – 25.
BMI under 18,5 räknas som undervikt. Men för seniorer över 70 år ska BMI helst inte vara under 22. 

 

Det är viktigt att komma ihåg att BMI bara är ett riktmärke och inte ska ses som ett facit. Det finns förstås många fler faktorer än längd och vikt som spelar in, till exempel kroppssammansättning, kön och ålder.

 

Det är inte ovanligt att en person som räknas som normalviktig enligt BMI-värdet ändå kan vara undernärd, speciellt när det gäller äldre och personer med KOL.

2 av 3 - Tappat i vikt?

Har du eller personen du känner ofrivilligt gått ner i vikt?

Ja
Nej

Hur vet man det?

Det kan vara svårt att veta om man har förlorat i vikt om man inte väger sig regelbundet. Så håll koll på bälteshålen eller hur kläderna sitter. Tycker du att dina kläder blir större och större och bältet längre och längre är det troligen du som blir tunnare. När någon i din närhet kommenterar din viktnedgång kan det vara idé att köpa en våg för att hålla koll på vikten. 

 

Om du gör det här testet för någon annans räkning, tveka inte att ta upp frågan. Den som lever ensam kanske inte ens tänker på att de rasar i vikt eller tappar orken. Ibland är det lättare för en närstående att se förändringen.

3 av 3 - Dålig aptit?

Har du eller personen du känner ätit mindre än vanligt senaste tiden?

Ja
Nej

Äter du mindre än vanligt?

Dålig aptit kan ha många orsaker.

 

Hos äldre minskar ofta aptiten generellt, dels för att kroppens fördelning av fett och muskler förändras och energibehovet minskar. Men vid KOL kan energibehovet tvärtom öka, samtidigt som det är ansträngande både att laga maten och att äta den, därför är personer med KOL en extra utsatt grupp.

 

Andra faktorer kan också spela in och minska aptiten, t ex ensamhet, depression, läkemedelsbehandling eller tugg-och sväljproblem. Om du känner att du har fått sämre aptit kan det vara aktuellt att göra något åt saken, annars är det lätt att hamna i en negativ spiral där minskad aptit leder till mindre ork och ännu sämre aptit.

Testet visar att du ligger i riskzonen för undernäring.

Kontakta din behandlande läkare, sjuksköterska eller dietist för att få hjälp. 

Ladda gärna ner broschyren Goda råd om mat vid KOL, där finns tips och information om vad man själv kan göra för att påverka sin vikt.

En näringsdryck som ett extra mellanmål kan vara ett enkelt sätt att få i sig extra energi och protein.  

Näringsdryck lämplig till personer med KOL

Fresubin 2 kcal Drink

Fresubin 2 kcal Drink är en komplett, energität näringsdryck med högt innehåll av fett och protein och alla vitaminer och mineraler du behöver.

Läs mer om Fresubin 2 kcal Drink

Om du har drabbats av ofrivillig viktnedgång ska du alltid kontakta din läkare/sjuksköterska.

Testet visar att du troligtvis inte befinner dig i riskzonen för undernäring.

Det är viktigt att vara uppmärksam på faktorer som kan leda till undernäring, speciellt när du har drabbats av en sjukdom där viktnedgång är vanligt, t.ex. KOL. 

 

Är du orolig, kontakta din vårdcentral. 

Fresubin Drink - laddad med energi